4. Sınıf Türkçe

Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe Özgün)

Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe) 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı konusunda 4. Sınıf öğrencilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri türkçe konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere Yorumlar kısmından yazarak bildirebilirsiniz. 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 105-106-107-108-109-110 Cevapları konusunda Türkçe Ders Kitabı Cevaplarını paylaştık.

Dimyat'a-Pirince-Giderken-Evdeki-Bulgurdan-Olmak-Metni-Cevapları-(4.-Sınıf-Türkçe)

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 105-106-107-108-109-110. Sayfa Cevapları Özgün Yayınları Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 105 Özgün Yayınları (Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak)

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1.“Altın Yumurtlayan Tavuk” masalından çıkardığınız dersi arkadaşlarınıza açıklayınız.
Cevap: Altın Yumurtlayan Tavuk masalından çıkardığım derse göre fazla aç gözlü olmamalıyız, az ile yetinip şükretmeliyiz. Daha fazlasını isteyip elimizdekinden olmamalıyız.

2.Daha fazlasını istediğiniz için elinizdekini kaybettiğiniz oldu mu? Anlatınız.
Cevap: Evet olmuştum. Bir keresinde arkadaşımla marketten aldığımız 2 cipsin içinden 5TL kupon çıkmıştı. O kupon ile birlikte bir cips daha alıp onun içerisinden de kupon çıkarmıştık. Ardından elimizdeki paralarla ve diğer kuponlarla dört cips daha aldık ancak hiç birinden kupon çıkmamıştı. Elimizdeki paralardan olup evimize döndük.

3.Başlığından ve görsellerinden hareketle okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz
Cevap: Az ile yetinmeyip daha çoğunu isteyen birinin elindekindende olmasını konu alan bir metin olabilir.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Özgün Yayınları (Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak)

1. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin ve kelime gruplarının anlamını önce tahmin ediniz. Sonra bu kelimelerin anlamını sözlükten bulup yazınız ve bunları anlamına uygun olarak birer cümlede kullanınız.

kazanç kapısı

Anlamı: Bir insanın iş yaptığı yer, para kazandığı iş.
Cümle: Zabıtalar adamın kazanç kapısını kapattırıp ceza yazdılar.


korsan

Anlamı: Gemilere yağma ve terör estirmek amacıyla saldıran deniz haydutları.
Cümle: Hint Okyanusu’ndaki bir yük gemisine korsanlar saldırı girişiminde bulundu.


ucuz pahalı demeden

Anlamı: Bir ürünün yüksek veya düşük fiyatlı olduğuna aldırış etmemek.
Cümle: Genç adam beğendiği gömleği fiyatına bakmadan alıp direkt kasaya yöneldi.


devran

Anlamı: Dünya, kader.
Cümle: Gün gelir devran yüzümüze döner, o zaman şampiyon oluruz.


2. ETKİNLİK

a. “Şapkasını dizlerine vurarak dövünmek” kelime grubundan ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap: Bir durumdan veya aldığı haber sonucu üzülüp, üzüntüsünü fiile dökmesini anlıyorum.


b. “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak” deyiminin anlamını sözlükten bulup aşağıya yazınız. Başınıza böyle bir durum geldi mi? Anlatınız.
Cevap: Bazıları ellerindeki şeylerle yetinmeyip daha fazlasını isteyip amaçlarken ellerindeki az değerli şeydende olup pişmanlık yaşamasıdır.


c. “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak” deyiminin, metne nasıl bir anlam kattığını açıklayınız.
Cevap: Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyimi metnin konusunu baştan belli etmiştir. Bu şekilde metinde ne geçeceğini önceden tahmin edebiliriz.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Özgün Yayınları (Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak)

3. ETKİNLİK

Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Recep Ağa geçimini sağlayacak kazancı nasıl elde edermiş?
Cevap: Recep Ağa geçimini sağlayacak kazancı yüz dönümlük buğday arazisinden elde edermiş.

2. Recep Ağa’nın kazancını değiştiren ne olmuş?
Cevap: Recep Ağa’nın kazancını değiştiren şey kasabasına gelen Pirincin daha çok ilgi görüp daha pahalıya satılmasıydı.

3. Pirinç hangi ülkenin, hangi şehrinden getiriliyormuş?
Cevap: Piriniç, Mısır ülkesinin Dimyat şehrinden getiriliyormuş.

4. İkinci gidişinde Dimyat’tan aldığı pirinçleri gemiye yükledikten sonra Recep Ağa’nın başına ne gelmiş?
Cevap: Dimyat’tan aldığı pirinçleri gemiye yükledikten sonra Akdeniz’de korsanların saldırısına uğramış ve bütün malıyla parasını korsanlara kaptırmıştır.

5. Recep Ağa, hikâyenin sonunda nasıl bir öz eleştiri yapmış?
Cevap: Recep Ağa hikayenin sonunda pişmanlığını dile getirip Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgudan da oldun diyerek dövünmüştür.


4. ETKİNLİK

Metinde geçen mecaz anlamlı kelime ve kelime gruplarının altını çiziniz. Bu kelimeleri ve kelime gruplarını kullanarak aşağıdaki örneğe benzer cümleler yazınız.
Cevap:

  • Adam günlük hayatının yarısından fazlasını kazanç kapısına harcıyordu.
  • Gün gelir devran döner, ayaklar baş olur, başlar ayaklar altında olur.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 Özgün Yayınları (Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak)

5. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin zıt anlamlılarını karşılarına yazınız.

büyük ⇒ küçük
iyi ⇒ kötü
pahalı ⇒ ucuz

yeni ⇒ eski
erken ⇒ geç
başlamak ⇒ bitirmek

cesaret ⇒ korkaklık
kolay ⇒ zor
kazanmak ⇒ kaybetmek


6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri, metinle ilgili çıkarımlarınıza uygun olarak tamamlayınız.

Recep Ağa’nın kazancı azaldı. Çünkü köye yeni gelen pirinç daha çok rağbet görüyordu.

Recep Ağa, tarladaki buğdayı tüccara ucuz pahalı demeden erkenden sattı. Çünkü Mısır’a gidip pirinç alarak onların satışını yapacaktı.

Recep Ağa bütün parasını kaybetti. Çünkü pirinçleri alıp kasabasına dönerken yolda korsanların saldırısına uğradı, malını yağmaladılar.

Recep Ağa kasabaya döndüğünde yolun iki yanındaki buğday tarlalarını görünce kötü oldu. Çünkü bütün malını mülkünü kaybetmişti, ekecek ve biçecek tek bir buğdayıda yoktu.

Recep Ağa, “Altın Yumurtlayan Tavuk” masalındaki adama benzer.
Çünkü Recep Ağa az parayı istemeyip çok para hırsına bürünerek malını mülkünü kaybetmiştir.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 Özgün Yayınları (Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak)

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki paragrafta kutucukların içine uygun noktalama işaretlerini yerleştiriniz.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 Özgün Yayınları (Dimyat'a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak)


8. ETKİNLİK

Aşağıdaki açıklamaları okuyunuz. Bu açıklamalara göre metnin serim, düğüm ve çözüm bölümlerinde neler anlatıldığını kısaca yazınız.

Serim: Geçimini bulgur satışı ile kazanan adamın köye yeni gelen pirinç ile satışlarının azalması sonrası pirinç satışı yapmaya karar vermesi.

Düğüm: Adam pirinç almak için araştırma yapıp bütün malını satıp Mısır’a gitmesi ardından dönüş yolunda korsan saldırısına uğraması.

Çözüm: Korsan saldırısında malını kaybeden adamın kasabasına döndükten sonra az para kazandığı malındandan olup parasız kalması.


SONRAKİ METNE HAZIRLIK

Ülkemizi yurt dışında temsil eden bir bilim insanının çalışmaları hakkında araştırma yapınız.
Cevap
: Yıllar öncesinde Türkiye’deki eğitimlerini tamamlayıp cebinde 350$ ile lisansüstü eğitimlerini tamamlamak için gittiği Japonya’da ilk yüz tanıma şirketini kuran Doç. Dr. Sadi Vural, günümüzde bu teknolojiyi dünyanın bir çok ülkesine pazarlıyor.

Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu