7. Sınıf Türkçe

Karadut Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe MEB)

Karadut Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe MEB) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 28-29-30-31-32 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Karadut Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe MEB)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 28-29-30-31-32. Sayfa Cevapları MEB Yayınları Karadut

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 28 MEB Yayınları (Karadut Metni)

Hazırlık Çalışmaları

• Bitkilerin insan hayatındaki yeri ve önemi nedir?
Cevap: Bitkiler insanlara hem besin hem de oksijen kaynağıdır. Bu yüzden insan varlığı ve yaşamı için en önemli canlılardan biridir.


• Meyve veren ağaçları diğer ağaçlardan ayıran özellikler neler olabilir?
Cevap: Meyve veren ağaçlar diğer ağaçlardan farklı olarak besin ihtiyacımızı karşılarlar.


• Bir meyve bahçeniz olsaydı hangi meyveyi yetiştirmek isterdiniz? Neden?
Cevap: Bir meyve bahçem olsaydı çile, domates, salatalık ve erik yetiştirmek isterdim.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29 MEB Yayınları (Karadut Metni)

1.Etkinlik

Aşağıda, metinde geçen bazı kelimeler harfleri eksik olarak verilmiştir. Kelimeleri anlamlarından yola çıkarak bulunuz. Bulduğunuz kelimeleri birer cümlede kullanınız.
Cevap: 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29 MEB Yayınları (Karadut Metni)


2.Etkinlik

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Yazar, karadut meyvesinin tadını nasıl anlatıyor?
Cevap: Yazar, karadut meyvesinin hafif ekşi, limon, üzüm, vişne ve benzeri meyvelerin tatlarının harmanlanıp oluşturulduğu bir tadı olduğunu söylemektedir.


2. Gömleğine karadut düşen konuğun sorununa ev halkı tarafından ne gibi çözümler üretilmiştir?
Cevap: Gömleği sabunlu bez ile temizlemek veya gömleği boyamak gibi çözümler üretmişlerdir.


3. Hikâyenin konusu nedir?
Cevap: Karadutun kesilmesi.


4. Karadut ağacının kesilmesine neden olan olayı anlatınız.
Cevap: Eve gelen önemli konuğun gömleğine karadut düşmesi sonucunda gömleğin kirlenmesi ve başka gelecek konuklara da aynısı olmaması için karadut ağacının kesilmesi.


5. Sizce metnin kahramanının karadut ağacına bağlanmasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: Meyvelerini sevdiği için olabilir.


6. Çocuğun yerinde olsaydınız çok sevdiğiniz karadut ağacınızın kesilmesine engel olmak için ne gibi önlemler alırdınız?
Cevap: Karadut ağacının etrafından uzak yerlere oturulmasını önererek ağacın kesilmemesini isterdim.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 MEB Yayınları (Karadut Metni)

3.Etkinlik

Aşağıdaki boşlukları dinlediğiniz metinden hareketle doldurunuz.
Cevap: 

Hikâyenin başlığını beğenmedim. Çünkü anlatılan hikayeye göre basit kalmıştır.
Ben olsaydım, ” Karadut’umu Kesmeyin” başlığını koyardım.


4.Etkinlik

Öğretmeninizin yönlendirmesiyle gruplara ayrılınız. Ve her grup için birer sözcü belirleyiniz. Ülkemizde yetişen ağaç türleriyle ilgili yaptığınız araştırmadan hareketle defterinize bir konuşma metni hazırlayınız. Hazırlamış olduğunuz metin grup sözcüleri tarafından sunulacaktır.
Cevap: 

  • kavak
  • gürgen
  • sığla
  • çınar
  • ıhlamur
  • dişbudak
  • huş
  • kestane
  • sığla
  • ladin
  • ardıç
  • akçaağaç
  • kızılçam
  • göknar
  • sarıçam
  • fıstıkçamı
  • karaçam
  • servi
  • meşe
  • kayın
  • sedir
  • kızılağaçtır

5.Etkinlik

“Karadut” metninde başvurulan düşünceyi geliştirme yollarını (tanımlama, karşılaştırma, benzetme) bularak örnekteki gibi yazınız.
Cevap: 

⇒ Yüz yıl yaşamış bir ihtiyarın yüzü gibiydi kabuğu. (Benzetme)
⇒ Ekşi desen limona özgüdür, tatlı desen üzüme… (Karşılaştırma)


6.Etkinlik

“Karadut” metnindeki örtülü anlamları belirleyerek örnekteki gibi yazınız.
Cevap: 

Zengin bir sınıf arkadaşı giymişti o gömleklerden ilk kez.”→ Göleklerin çok pahalı olduğu anlamını çıkarırız.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31 MEB Yayınları (Karadut Metni)

7.Etkinlik

Aşağıdaki cümlelerde koyu harflerle yazılmış çekimli fiilleri inceleyiniz. Eylemin zamanını dikkate alarak cümleleri örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap: 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31 MEB Yayınları (Karadut Metni)


8.Etkinlik

Aşağıdaki fiilleri şimdiki zaman kip ekiyle çekimleyerek birer cümlede kullanınız. Bu fiillerin çekimlenmiş hâllerinde oluşan değişimi açıklayınız.
Cevap: 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31 MEB Yayınları (Karadut Metni)1


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 MEB Yayınları (Karadut Metni)

9.Etkinlik

Aşağıdaki cümlelerde koyu harflerle yazılmış fiillerin hangi durumu ifade ettiğini örnekteki gibi işaretleyiniz.
Cevap: 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 MEB Yayınları (Karadut Metni)


10.Etkinlik

Kendinize bir meyve bahçesi oluşturunuz. Oluşturduğunuz meyve bahçesini ve içinde yer alacak ağaçların özelliklerini betimleyici anlatım biçimini kullanarak yazınız.
Cevap: Müstakil evimin ön bahçesi kırmızı, beyaz, pembe güllerle kaplıdır. Bu güller arka bahçemin yolu boyunca devam etmektedir. Arka bahçemin girişinde reyhanlar karşılıyor. Bahçemin girişinin karşı duvarları boyunca çilek bağları vardır. Bahçemin sağ en köşesinde domates bağları vardır. Sırası ile yan yana salatalık, bezelye ve patlıcanlar dizildir.

+1
8
+1
1
+1
2
+1
3
+1
0
+1
1
+1
0

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu