7. Sınıf Türkçe

1. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları (7. Sınıf Türkçe ÖZGÜN)

1. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları (7. Sınıf Türkçe ÖZGÜN) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 44-45-46 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

1. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları (7. Sınıf Türkçe ÖZGÜN)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 44-45-46. Sayfa Cevapları ÖZGÜN Yayınları 1. Tema Değerlendirme Çalışmaları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 ÖZGÜN Yayınları (1. Tema Değerlendirme Çalışmaları)

B. Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Küçük istavrit neleri merak edermiş?
Cevap: Denizlerin üstündeki gökyüzünün neye benzediğini merak edermiş.


2. Yazar, küçük istavrite hangi duygularla yardım etmiş olabilir?
Cevap: Sevgi ve acıma duygusu ile yardım etmiştir.


3. Metnin ana fikri nedir?
Cevap: İyilik yapmaktan ve ümit etmekten vazgeçmememiz.


4. Yazarın yerinde siz olsaydınız nasıl davranırdınız?
Cevap: Yazarın yerinde olsaydım bende istiridyeyi denize bırakırdım. Çünkü istiridyenin çaresiz haline duyarsız kalamam.


5. Metinde kaçıncı kişili anlatım yapılmıştır? Metinden örnekler vererek açıklayınız.
Cevap: Metinde birinci kişi anlatımı yapılmıştır. Yazar kendinden bahsetmiştir.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45 ÖZGÜN Yayınları (1. Tema Değerlendirme Çalışmaları)

C. Aşağıdaki sözcükleri zıt anlamlıları ile eşleştiriniz. Eşleştiremediğiniz sözcüğün zıt anlamlısını noktalı kutucuğa yazınız.
Cevap: 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45 ÖZGÜN Yayınları (1. Tema Değerlendirme Çalışmaları)


Ç. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.
Cevap:  

(D) 1. “Başarı için kişinin kendisine ve bilgisine güvenmesi yeterlidir.” cümlesi öznel anlatımlıdır.

(Y) 2. Öznenin iradesi dışında kendiliğinden gerçekleşen “kızarmak, çimlenmek” gibi fiiller durum fiilidir.

(D) 3. Tarihlerin yazımında gün, ay, yıl arasına eğik çizgi konulabilir.

(D) 4. “Pek çok, pek çoğu” sözcükleri ayrı yazılırken “birçok, birçoğu” sözcükleri bitişik yazılır.

(Y) 5. Bir yargının gerçekleşmesinin başka bir yargıya bağlandığı cümlelere “neden-sonuç cümlesi” denir.

(Y) 6. Deyimler ve atasözlerinin söyleyeni bellidir.


D. Aşağıdaki soruların doğru yanıtlarını işaretleyiniz.

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) farklı bir amaçla kullanılmıştır?
Cevap: D) Rüzgârın uğultusu, yaprakları sararmış ağaçlar, sessizliğe bürünmüş sokaklar vardı. 


2. Aşağıdaki atasözlerinden hangisinin konusu diğerlerinden farklıdır?
Cevap: C) Ev alma, komşu al. 


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46 ÖZGÜN Yayınları (1. Tema Değerlendirme Çalışmaları)

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde örtülü bir anlam yoktur?
Cevap: C) En yakın arkadaşım bugün de okula gelmedi.  


4. Sembollerle gösterilen yukarıdaki cümlelerden hangilerindeki altı çizili fiiller iş (kılış) anlamı taşımaktadır?
Cevap: D) ● ve ∎


5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde oluş anlamı taşıyan bir fiil bulunmaktadır?
Cevap: D) Kardeşim, dolabın kapağını açık bıraktığı için peynir küflenmiş. 


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili fiil durum anlamı taşımaktadır?
Cevap: C) Öğretmenin anlattığı fıkraya sınıfça güldük. 


E. Defterinize, “Durmadan devam ettiğin sürece, ne kadar yavaş gittiğinin önemi yoktur.” sözünü açıklayan bir yazı yazınız. Yazdıklarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: İnsanoğlu doğduğu günden ölümüne kadar devamlı hareket etmek, ilerlemek, gelişmek zorundadır. Ne kadar yavaş veya hızlı gittiğimizin önemi yoktur yeter ki ilelebet hareket halinde olan, ilerleyen olalım. Atalarımızın dediği gibi ”çalışan demir paslanmaz”.


SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Atatürk’ün anılarını araştırıp okuyunuz. Okuduğunuz anılardan edindiğiniz bilgileri not alınız.
Cevap: Mustafa Kemal Atatürk’ün anıları genellikle çocuklardan ve halkıyla olmuştur. Bu anıların hepsi de sevgi dolu ve eğlencelidir. Bu anılar Atatürk’ün milletine, çocuklarına değer verdiğini önemsediğini gösterir.


2. Atatürk’ün millet sevgisi ile ilgili sözlerini derleyiniz. Bu sözlerden biri hakkında bir konuşma hazırlayınız.
Cevap: Mustafa Kemal Atatürk milletine, devletine, halkına değer veren, hakkını gözeten, önemseyen bir liderdi. Devletini ve milletini önemsediği gibi bu sevgisini gösterebilmek için tarihe yazılmış bir çok sözü vardır.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu