8. Sınıf Türkçe

Türkçenin Söz Denizinde-Sevmek Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe Ferman)

Türkçenin Söz Denizinde-Sevmek Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe Ferman) 2023-2024 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 8. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Türkçenin Söz Denizinde-Sevmek Metni Cevapları konusunun bulunduğu 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 30-33-34-35-36-37 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Türkçenin Söz Denizinde-Sevmek Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe Ferman)

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 30-33-34-35-36-37. Sayfa Cevapları Ferman Yayıncılık Türkçenin Söz Denizinde-Sevmek

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Ferman Yayıncılık (Türkçenin Söz Denizinde-Sevmek Metni)

HAZIRLIK ÇALIŞMASI

İnsanların konuşurken kullandığı kelimeler bize o kişi hakkında ne tür bilgiler verir? Düşüncelerinizi söyleyiniz
Cevap: O insanın ahlakını, saygısını, dil bilgisinin nasıl olduğunu bizlere gösterir. 


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33 Ferman Yayıncılık (Türkçenin Söz Denizinde-Sevmek Metni)

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarını aşağıya yazınız. Metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Anlamını öğrendiğiniz yeni kelime/kelime gruplarını sözlüğünüze yazınız. Öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız..
Cevap:

Kelime/Kelime Grubu: dava
Cümlem: Bu davada haklı olan her zaman sevgi yanlısı olan olacaktır. 

Kelime/Kelime Grubu: sevi
Cümlem: Ona sevi ile bağlıydı. 

Kelime/Kelime Grubu: müşfik
Cümlem: Müşfik bir çocuktu. 

Kelime/Kelime Grubu: şıpsevdi
Cümlem: Şıpsevdi olduğunu bildiğimiz için yeni aşkları bizlere komik gelmeye başladı. 

Kelime/Kelime Grubu: lehçe 
Cümlem: Konuştuğu lehçe bizlerin ilk defa duyduğu bir lehçeydi. 


2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

1. Sevgi ile ilgili kimlerin sözüne yer verilmiştir?
Cevap: Sevgi ile ilgili Yunus Emre, Karacaoğlan ve Sait Faik’in sözlerine yer verilmiştir. 

2. Dilimizde sevgi mesajı veren atasözlerini TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten araştırınız.
Cevap:

 İki gönül bir olunca samanlık seyran olur
Kalp kalbe karşıdır
Gülü seven dikenine katlanır

2. Yunus Emre, “Sevelim sevilelim,/Dünya kimseye kalmaz.” dizeleriyle sizce ne anlatmak istemiştir?
Cevap: Dünya hayatı bizler için çok kısa bir zamandır. Bu kısa bir zaman da birbirimizi üzmeye kırmaya gerek yoktur. 

4. “Sev-” sözcüğünden türeyen kelimeleri ve anlamları söyleyiniz.
Cevap: “Sevgili, sevmek, sevinç, sevgi”, “sev” sözcüğünden türeyen kelimelerdir. 

5. İçinde “sevgi, sevmek” gibi sözcükler geçmese de bu anlamlarda kullanılan sözcük grupları nelerdir? Anlamlarıyla birlikte söyleyiniz.
Cevap:

Sevgi: canlılara duyulan ilgi
Sevinç: mutluluk
Sevgili: sevgi ile bağlı olunan kişi


3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metne uygun yeni başlıklar bularak bu başlıkları aşağıya yazınız. Neden bu başlıkları tercih ettiniz? Açıklayınız.
Cevap: Metinde sevgiden, sevmenin nasıl olması gerektiğinden bahsedildiği için bu başlıkları tercih ettim. 

Sevginin Anlamı
Sevgi Nasıl Olmalıdır?


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34 Ferman Yayıncılık (Türkçenin Söz Denizinde-Sevmek Metni)

4. ETKİNLİK

Yanlışlığı ya da doğruluğu kişiye göre değişmeyen, kanıtlanabilen cümlelere “nesnel yargı bildiren”; yanlışlığı ya da doğruluğu kişiye göre değişen, yorumlanabilen cümlelere “öznel yargı bildiren” cümleler denir.
Yukarıdaki açıklamadan yararlanarak yazarın metinde kullandığı öznel ve nesnel yargı bildiren cümleleri tespit ediniz. Aşağıya bu cümlelerden örnekler yazınız.
Cevap:

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34 Ferman Yayıncılık (Türkçenin Söz Denizinde-Sevmek Metni)


5. ETKİNLİK

Aşağıda, okuduğunuz metinden bir paragraf verilmiştir. Yazar, bu paragrafta anlatım biçimlerinden biri olan açıklayıcı anlatımdan yararlanmıştır. Siz de okuduğunuz metinden açıklayıcı anlatım örneği bularak örneğinizi noktalı alana yazınız.
Cevap: Türkçede sev- kökünden türetilmiş pek çok sözümüz bulunmaktadır:
Sevecen, ‘acıyarak ve koruyarak seven’ anlamındadır. Yabancı kökenli şefkâtli ve müşfik de aynı anlamdadır. Sevecenlik ise ‘acıyarak ve koruyarak sevme’ karşılığındadır. 


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Ferman Yayıncılık (Türkçenin Söz Denizinde-Sevmek Metni)

6. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde yazarın kullandığı düşünceyi geliştirme yollarını (tanımlama, örneklendirme, tanık gösterme, karşılaştırma, sayısal verilerden yararlanma, benzetme) belirleyiniz. Seçtiğiniz düşünceyi geliştirme yolunu örnekleyen paragrafı noktalı alana yazınız.
Cevap:

Tanımlama → Arapça kökenli aşk sözünün Türkçe karşılığı sevidir. 

Örneklendirme → Edebiyatımızdan pek çok başka örnek verilebilir… Sayısız sanatçımızın, sayısız eserinde sayılamayacak kadar çok kullandığı sevi… 

Tanık Gösterme →Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe Sözlük’e göre sevmek sözü…

Karşılaştırma → İlk yazılı kaynaklarımızda seb- biçiminde geçer bu sözümüz… Eb sözünün ev, sab sözünün sav olması gibi seb- sözü de Türkiye Türkçesinde de sevmek biçiminde değişmiştir

Sayısal verilerden yararlanma → ‘Birine sevgiyle bağlanmak, gönül vermek.’, ‘Çok hoşlanmak.’, ‘Okşamak.’, ‘Yerini, şartlarını uygun bulmak.’ gibi beş ayrı anlamda kullanılmaktadır. 

Benzetme → ‘Sevilmeyen, hoşa gitmeyen bir davranışta bulunan kimseler’ için alay yollu söylediğimiz söz de sevsinler biçimindedir


7. ETKİNLİK

Herhangi bir hazırlık yapmadan sınıfınızda “sevginin gücü” konulu bir konuşma yapınız. Arkadaşlarınızdan yaptığınız konuşmayı değerlendirmelerini isteyiniz.
Cevap: Sevgi bağlığı ifade eden bir duygudur. Sevgi insanların birlik içinde olup birbirleri için yaptıkları fedakarlıkları gösterir. Sevginin olduğu bir ortamda insanlar mutlu ve huzurlu olur. 


8. ETKİNLİK

Defterinize 2. etkinlikte araştırdığınız atasözlerinden biriyle bir hikâye yazınız. Yazacağınız metinde öncelikle zaman, mekân, şahıs ve olay unsurlarını belirleyiniz. Ardından yazacağınız hikâyenin serim, düğüm ve çözüm bölümlerinde anlatacaklarınızı planlayınız.

Metni yazarken yazım kurallarına uymaya özen gösteriniz.
Cevap: Yasin, yaz tatiline girmeden önce notlarını çok iyi getirdiği için ailesinden bir şeyler isteme hakkını kazandı. Yasin, annesinden ve babasından kendisine küçük bir kedi almasını istedi. Yasin’in annesi ve babası bunu bir süre kabul etmedi ancak Yasin bu durumda ısrarcı olunca Yasin’le konuşmaya karar verdiler. Annesi Yasin’e “Bak oğlum, kedi bakmak büyük sorumluluk gerektiren bir şeydir. Kediyi bir kez sahiplendiği zaman tekrar bırakmaman gerekir. Bir o kadarda kediye bakmak sorumluluk gerektirir. Bu yüzden sen bu sorumluluğu kazanabilir misin seni teste sokacağız.” dedi ve Yasin’in annesi, Yasin’e bir yumurta verdi. Yasin’in Annesi, yumurtayı bir hafta boyunca kırmadan saklayabilirse kedi sahiplenebileceklerini söylediler.

Yasin, yumurtayı aldığı gibi odasına gitti ve odasında yumurta için yumuşak bir zemin hazırladı. Bir hafta boyunca bununla vakit geçireceği için çok heyecanlanmıştı. İlk bir kaç gün çok kolay geçse bile git gide bu durum onun için zorlandı. Evindeyken yumurtayı sürekli yanında gezdirmek zorunda kalıyor, kırılmaması için çevredekilerden koruması gerekiyordu. Öyle ki, Yasin’in abisi evde hızla koşarken Yasin’e çarptı ve neredeyse Yasin yumurtayı düşürüyordu. Bunun üzerine haftanın sonuna yaklaşırken Yasin, annesiyle konuşmak için yanına gitti ve şöyle söyledi:

– Anneceğim, bu yumurta beni çok zorlamaya başladı. Kedi sahiplenmek istiyorum ancak bu çok zor olmaya başladı. Kedi sahiplenmek çok güzel bir şey bir o kadarda çok zor olduğunu düşündüm.

Yasin’in annesi tebessüm ile Yasin’e şöyle bir nasihatte bulundu.

– Evet Yasin. Atalarımız gülü seven dikenine katlanır diyerek aslında burada bu tarz olaylar için örnekte bulunmuştur. Her güzel şeyin aslında arkasında gizlenmiş başka sıkıntılar vardır. Sende bu gülün dikenine katlanabileceğin zaman kedi sahiplenebileceksin.

Yasin bu konuşmadan sonra kedi sahiplenmek konusunda biraz daha düşündü ve vazgeçti. Yasin, kedi sahiplenmek yerine sokaktaki kedilere su ve mama vermeye başladı.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36-37 Ferman Yayıncılık (Türkçenin Söz Denizinde-Sevmek Metni)

9. ETKİNLİK

Aşağıda Eleanor H. Porter (Elenor H. Portır) tarafından yazılan Pollyanna (Polyanna) adlı eserin iki farklı çevirmen tarafından yazılmış, iki farklı baskısından bölümler yer almaktadır. İki metni dil, anlatım ve içerik yönünden karşılaştırınız. Metinlerin farklı ve benzer yönlerini yazınız
Cevap:

Farklı Yönleri:

  • Anlatım Biçimleri 
  • İl metinde betimlemeye yer verilmiştir. İkinci metinde betimleme yapılmamıştır. 

Benzer Yönleri:

  • Öznel bir dille anlatımdan yararlanılmıştır

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Öznel ve nesnel bildiren cümleler konusunda biraz kafa karışlığı yüzünden burdan cevaplarına baktım. Ama mantıken okuyunca hepsi aklıma geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir